Кулинарна демонстрация на шеф Васил Якимов и шеф Калоян Колев

Кулинарният институт във Варна отново ще участва във фестивала ни с демонстрация на двама от професионалните си готвачи – шеф Васил Якимов и шеф Калоян Колев.

Васил Якимов е професионален готвач с повече от 15 години опит в кулинарната индустрия. Завършил е професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ във Варна и е натрупал е своя опит в различни ресторанти по света, някои от които отличени със звезда Michelin. Завършва и кулинарната академия на HRC.

След като се завръща в България, шеф Якимов става част от екипа на Кулинарния институт към Висшето училище по мениджмънт и не скрива страстта си към старобългарската кухня, чиито традиции се опитва да запази и предаде на следващото поколение готвачи.

Отличен е с много награди, някои от които са “Най-добър готвач на годината“ на Кулинарната купа на България 2018, „Най-добър отбор на България“ в Кулинарната купа на България 2014, 1-во място за и 3 златни медала в категории „месо“, „риба“ и „десерт“ на международно кулинарно състезание, организирано от турските професионални асоциации в градовете Измир и Айдън, Турция през 2018.

Калоян Колев е инструктор в Институт за кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт – Варна. С опита си в ресторанти на три континента, шеф Калоян допринася за добрата подготовка на студентите преди те самите да се впуснат в практическите си стажове във висококласни ресторанти в Европа. Шеф Калоян и възпитаници на Институт за кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт спечелиха второто място в категорията за “Най-добър кулинарен отбор на България” на „11-тата Национална кулинарна купа“ 2018 през Април тази година.Институтът по кулинарни изкуства (Culinary Arts Institute или CAI) към Висше училище по мениджмънт – Варна обучава студенти в единствената по рода си бакалавърска програма в Източна Европа по Гастрономия и Кулинарни изкуства. Обучението се провежда изцяло на английски език от кулинарни експерти с различен културен и международен практически опит. Ключова роля в програмата заемат и задължителните за подготовката стажове във висококатегорийни ресторанти, голяма част от които с категоризация Мишлен  – една, две или три звезди, във Франция, Испания, Португалия, Холандия, Великобритания, Германия и др. Повече за Висше училище помениджмънт и  Институт за кулинарни изкуства можете да прочетете на www.vum.bg.